Padel: Actualiteit, Geschiedenis & Spelregels

ATV de Hertenkamp en Padel Het is niet zo verwonderlijk dat er óók bij ATV de Hertenkamp inmiddels padel gespeeld kan worden.

ATV de Hertenkamp beschikt over 2 zeer modern en fraai aangelegde banen, direct gesitueerd bij de hoofdingang van het park te midden in het hart van het Asserbos.  

Baan huren:

Ook als “niet lid” is het mogelijk om  padel te kunnen spelen. Hiervoor kunt u bij ATV de Hertenkamp een baan huren. Baan verhuur vindt plaats  per uur, resp. € 25,- Tevens is het mogelijk om (padel) rackets, incl. ballen te huren á € 2,50 per stuk (per uur).  

Proefmaand: Om toch enige kennis van techniek en het spelletje op te doen is het mogelijk een proefmaandlidmaatschap (resp. € 25,-) af te sluiten. Tijdens deze proefmaand kunt u onbeperkt gebruik maken van de banen, én krijgt u 4 lessen aangereikt. Deze lessen zullen door de tennisschool Future worden gegeven.  

Mocht u belangstelling hebben voor het huren van banen,  of het aanmelden voor een proeflidmaatschap (padel of tennis) kunt u contact op nemen met de secretaris van de Hertenkamp, mevr. Geralda Extra     MOB. 06 535 121 19 Zij zal uw vragen beantwoorden, of uw gegevens noteren voor de trainer.

Padel Geschiedenis:

Padel ontstond in 1969 in de Mexicaanse badplaats Acapulco door, Enrique Corcuera. Hij was een rijke zakenman, maar had thuis niet genoeg plaats om een tennisbaan te laten aanlegggen. Dus bedacht hij een soortgelijke sport. Hij bakende een terrein van 10 bij 20 meter af met 3 tot 4 meter hoge muren. Een net scheidde beide zijden. Aangezien het veld kleiner was, dacht hij eraan om niet met tennisrackets te spelen, maar met kleinere houten rackets. Aanvankelijk werd padel alleen gespeeld door de Mexicaanse elite. Maar via Alfonso De Hohenlohe, een Spaanse vriend van Corcuera, belandde padel ook in Spanje. De Hohenlohe introduceerde de sport in Marbella, waar in 1974 de eerste Europese padelclub werd opgericht. De eerste spelers waren rijke vrienden van De Hohenlohe. De promotie via koning Juan Carlos en Manolo Santana, voormalig Wimbledon-winnaar, deed de groei enorm versnellen. Toen nadien een andere vriend van De Hohenlohe, Julio Menditengui, padel naar Argentinië wou brengen, was de trein helemaal vertrokken.

In Argentinië groeide padel uit tot een nationale sport met meer dan 10.000 terreinen en 2 miljoen beoefenaars. In Spanje werd de top van 1 miljoen reeds bereikt in de jaren 90, en is het momenteel de tweede populairste sport na voetbal met 5 miljoen beoefenaars.

De baan en Spelregels: Padel wordt bij Dubbelspel gespeeld op een baan van 10 bij 20 meter, De baan is door een net in 2 verdeeld. Elk van de 2 speelhelften is verdeeld in 3 vlakken: 1achter vlak en 2 voorvlakken (servicevakken).  De lijn tussen de 2 helften heet de middellijn en de achterste lijn heet de baseline. Het veld en de vakken worden gescheiden door witte lijnen, die deel uitmaken van het speelveld. De banen zijn  omgeven 3 meter hoge glazen wanden (achter- en zijwanden). Aan beide laterale zijden is er een 12 meter lange rastering (metaal), met aan minimum 1 zijde een deur in het midden. De ondergrond waarop gespeeld wordt, bestaat meestal uit ingezand kunstgras.  

Spelregels: 

Meestal wordt er zonder scheidsrechter gespeeld.

Serveren: De 1e opslag (service): de bal wordt (na 1 keer stuiten)vanaf de rechterkant vanachter de opslagslaglijn, onderhands geslagen, vervolgens afwisselend van links en rechts opgeslagen.De bal moet op of onder heuphoogte geraakt worden. De serveerder moet met 1 voet op de grond blijven staan. Die voet mag hierbij de opslaglijn niet overschrijden of raken.      De opslag moet - zonder het net te raken - direct in het diagonaal gelegen servicevak van de tegenstander stuiteren. De bal mag daarna de wand raken, maar niet het hekwerk. De lijn is deel van het veld. Raakt de bal de lijn, dan is de bal dus goed. De serveerder krijgt 2 pogingen. Als de bal bij een opslag het net raakt en daarna in het servicevak van de tegenstander landt, geldt dit niet als een poging, maar wordt de opslag opnieuw genomen. De bal moet eerst stuiteren voordat de ontvanger terug mag slaan. De return mag niet bovenhands gespeeld worden. De ontvanger kan kiezen om de bal terug te spelen voordat of nadat de bal de wand heeft geraakt. De opslag rouleert per game. Bij dubbel is het afwisselend iemand van het ene team en iemand van het andere team. Dit blijft wel steeds dezelfde volgorde.  

Spelverloop na de opslag: Na de opslag zijn de lijnen niet meer van belang.      De bal mag de wand of het hekwerk van de tegenstander pas raken nadat de bal op de grond gestuiterd heeft. De ontvanger mag de bal volleren of eenmaal op de grond laten stuiteren. Na de stuiter mag de bal de wand of het hekwerk een of meerdere keren raken, voordat hij teruggespeeld wordt. Er mag tegen de eigen wand gespeeld worden om zo de bal over het net te krijgen. Tegen het eigen hekwerk spelen is fout. Als de bal via het speelveld over de wanden wordt geslagen is het punt voor de aanvaller. Spelers mogen echter het speelveld verlaten om de bal over de wanden terug op het veld van hun tegenstander te slaan.  

De puntentelling  Het scoreverloop is 15, 30, 40 en game, met deuce bij 40-40. Bij deuce moeten twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen. Na een oneven aantal games wisselen de spelers van kant.      Afhankelijk van de competitieformule speelt men naar 2 of 3 gewonnen sets. Een set wordt gewonnen door het team dat als eerste zes games wint, met twee games verschil. Bij 6-6 wordt een tie-break gespeeld, die gaat tot zeven gewonnen punten, met twee punten verschil.

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 592 314 520

ATV de Hertenkamp

Hertenkamp 9
9401 HL Assen