Padel: Actualiteit, Geschiedenis & Spelregels

Welkom bij ATV de Hertenkamp; 

Padel informatie. Het is niet zo verwonderlijk dat er bij zo’n vooruitstrevende club als ATV de Hertenkamp inmiddels ook padel gespeeld kan worden. Sinds 5 september 2020 beschikt ATV de Hertenkamp over 2 zeer modern en fraai aangelegde banen, direct gesitueerd bij de hoofdingang van het park, te midden in het hart van het Asserbos. Een mooiere omgeving kun je je niet wensen.   Iedereen is van harte welkom.  

Padel competitie: Met ingang van het padel/tennisseizoen 2021 beschikt ATV de Hertenkamp over diverse competitie teams. Zij zullen in hun klasse deelnemen aan de voor- najaars competitie. Deelname aan de competitie is voor iedereen mogelijk op zijn/haar niveau.  

Baan huren door “Niet leden”: Het is ook mogelijk om als “niet leden ” tennis of padel bij de Hertenkamp  te komen spelen. Hiervoor kunt u een baan huren. Baan verhuur vindt plaats per uur, resp. € 25,-  . Zelf voor rackets en ballen zorgen.

Mocht u belangstelling hebben voor het huren van banen, ga dan naar: www.atvdehertenkamp.nl en klik dan op Huur een Baan Hier kunt u de baan reserveren.

Padel Geschiedenis:  Padel ontstond in 1969 in de Mexicaanse badplaats Acapulco door, Enrique Corcuera. Hij was een rijke zakenman, maar had thuis niet genoeg plaats om een tennisbaan aan te aanleggen. Dus bedacht hij een soortgelijke sport. Hij bakende een terrein van 10 x 20 meter af met 3 tot 4 meter hoge muren. Een net scheidde beide zijden.

Aangezien dat het veld kleiner was, dacht hij eraan om niet met tennisrackets te spelen, maar met kleinere houten rackets. Aanvankelijk werd padel alleen door de Mexicaanse elite gespeeld. Maar via Alfonso De Hohenlohe, een Spaanse vriend van Corcuera, belandde padel ook in Spanje. De Hohenlohe introduceerde de sport in Marbella, waar in 1974 de eerste Europese padelclub werd opgericht. 

De eerste spelers waren rijke vrienden van De Hohenlohe. De promotie via koning Juan Carlos en Manolo Santana, voormalig Wimbledon-winnaar, deed de groei enorm versnellen. Toen nadien een andere vriend van De Hohenlohe, Julio Menditengui, padel naar Argentinië wou brengen, was de trein helemaal vertrokken. In Argentinië groeide padel uit tot een nationale sport met meer dan 10.000 terreinen en 2 miljoen beoefenaars. In Spanje werd de top van 1 miljoen reeds bereikt in de jaren 90, en is het momenteel de tweede populairste sport na voetbal met 5 miljoen beoefenaars.  

De baan en Spelregels: Padel Dubbelspel wordt gespeeld op een baan van 10 x 20 meter, en wordt door een net in 2-en verdeeld. Elk van de 2 speelhelften is verdeeld in 3 vlakken: 1achter vlak en 2 voorvlakken (servicevakken). De lijn tussen de 2 helften heet de middellijn en de achterste lijn heet de baseline. Het veld en de vakken worden gescheiden door witte lijnen, die deel uitmaken van het speelveld.

De banen zijn omgeven doorhoge glazen wanden (achter- en zijwanden). Aan de zijkanten is de baan omgeven door een 12m lange rastering, met aan beide zijden een deur in het midden. De ondergrond bestaat meestal uit ingezand kunstgras.   Spelregels      meestal wordt er zonder scheidsrechter gespeeld.

Serveren: De 1e opslag (service): de bal wordt vanaf de rechterkant vanachter de opslagslaglijn onderhands geslagen. Vervolgens wordt er afwisselend van links en rechts opgeslagen. De service bal moet op of onder heuphoogte geraakt worden. De serveerder moet met 1 voet op de grond blijven staan. Die voet mag hierbij de opslaglijn niet overschrijden of raken. De opslag moet - zonder het net te raken - direct in het diagonaal gelegen servicevak van de tegenstander stuiteren. Daarna mag de bal de wand raken, maar niet het hekwerk. De lijn is een deel van het veld. Raakt de bal de lijn, dan is de bal dus goed.      De serveerder krijgt 2 pogingen. Als de bal bij een opslag het net raakt en daarna in het servicevak van de tegenstander landt, geldt dit niet als een poging, en wordt de opslag opnieuw genomen.     

De service bal moet na de service eerst stuiteren voordat de ontvanger terug mag slaan. Waarbij de return mag niet bovenhands gespeeld mag worden. De ontvanger kan kiezen om de bal terug te spelen voor- of nadat de bal de wand heeft geraakt.  De opslag rouleert per game. Bij dubbel is het afwisselend iemand van het ene team en iemand van het andere team. Dit blijft wel steeds dezelfde volgorde.

Spelverloop na de opslag:      Na de opslag zijn de lijnen niet meer van belang.   De bal mag de wand of het hekwerk van de tegenstander pas raken nadat de bal op de grond gestuiterd heeft. De ontvanger mag de bal volleren of eenmaal op de grond laten stuiteren. Na de stuit mag de bal de wand of het hekwerk één of meerdere keren raken, voordat hij teruggespeeld wordt. Er mag via de eigen wand worden gespeeld worden om zo de bal over het net te krijgen. Tegen het eigen hekwerk spelen is fout. Als de bal via het speelveld over de wanden wordt geslagen is het punt voor de aanvaller. Spelers mogen het speelveld verlaten om de bal over de wanden terug op het veld van hun tegenstander te slaan.  

De puntentelling  Het scoreverloop is 15, 30, 40 en game, met deuce bij 40-40. Bij deuce moeten twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen.Na elk oneven aantal games wisselen de spelers van kant.  Afhankelijk van de competitieformule speelt men naar 2 of 3 gewonnen sets. Een set wordt gewonnen door het team dat als eerste zes games wint, met twee games verschil. Bij 6-6 wordt een tie-break gespeeld, die gaat tot zeven gewonnen punten, met twee punten verschil.