Wat is G-tennis

 

Wat is G-tennis nu eigenlijk?


Bij sport voor mensen met een beperking, de zogenaamde ‘aangepaste sporten’, zijn er voor tennis 2 categorieën. Dat zijn rolstoeltennis en G-tennis.

Bij rolstoeltennis is een lichamelijke beperking kenmerkend. En bij G-tennis betreft het een (licht) verstandelijke beperking, soms tezamen met een motorische beperking.

G-tennis is met name bestemd voor spelers die ten gevolge van hun verstandelijke handicap te veel belemmeringen ondervinden om mee te doen aan reguliere evenementen.

Essentiële zaken voor het aanbod van G-tennis zijn: plezier in spel en beweging, verbetering van lichamelijke en motorische vaardigheden, inspelen op individuele mogelijkheden, verhoging van het gevoel van eigenwaarde en zelfstandigheid, integratie binnen de vereniging tussen mensen met en zonder beperking, en bevordering van sociale ontwikkeling en maatschappelijke participatie.

Het tennisniveau van een G-spe(e)l(st)er wordt bepaald door de Individuele Vaardigheidstest (IVT-score), die geldt als subjectieve graadmeter.

Wedstrijden, al-dan-niet met ‘buddies’, worden gespeeld volgens de spelregels van Special Olympics, welke zijn gebaseerd op de regels van de International Tennis Federation.

Voor de goede orde. De benaming ‘G-tennis’ komt niet van ‘Gehandicapten-tennis’.
De aanduiding is overgenomen vanuit het voetbal. Toen initiatieven bij voetbalverenigingen resulteerden in aanbod van voetbal voor jeugdig gehandicapten werd dat de G-categorie. Simpelweg omdat die opvolgend was in de reeds jarenlang bestaande structuur van de jeugdcategorieën A t/m F.

Kijk voor meer informatie ook op de website KNLTB: www.knltb.nl/g-tennis